HTML

Napi talpalávaló

Zene ... naponta pár szám, mindenféle stílustól vagy irányzattól mentesen, csak a jó érzésre hagyatkozva. Természetesen az én sajátos véleményem alapján, magyarán egy szubjektív zenei körkép egy roggyant elme bugyraiból.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2009.02.12. 19:47 polarobi

2009. 02. 12.

Nos, drága Krapekjaim!

Kedves Róbertnek ma van a boldogságos születésnapja (végre 11 lettem). Kivételesen ez most jól érintett, előző években nehezen viseltem ezeket a jeles napokat. Tudjátok .. az ember 7-8-9 éves lesz, rájön, hogy egyre nehezebb az élet. Először az ált. sulis kezdés .. über megrázkódtatás, el kell kezdeni tanulni, elmaradnak az ebéd utáni szieszták (ami majd nyugdíj körül visszatérnek), elkezdenek jönni-menni a szerelmes levelek (mert ugye megtanulunk írni-olvasni, meg idióta kis szívecskéket rajzolgatni), szóval rendesen bonyolódik az élet. De végre bemehetek a boltba egy doboz cigiért ("apunak lesz"), legálisan tarthatok magamnál lőfegyvert ("apué .. egy szakállas, turbános bácsitól kapta") és végre dizsibe is beengednek, ahol elfolyhatok a parketten a legújabb DJ Szatmári feat. (!) Jucus számra, aminek a címe Miért hagytál el? (sokat gondolkodott rajta). Szóval igen, végre, végrevégre itt tartok. Jövőre már jöhet a Marihuana, mert egyrészt legális holnaputántól, másrészt nemzetközi egyezményben lejjebb vitték a fogyasztási korhatárt 9 évre. Hey, hey .. 

Úgyhogy kedves hallgatóink, most szóljon azoknak az embereknek kiemelten (természetesen mindenki másnak is, nade, na .. értitek), akik ma ünneplik a szülcsinapcsi(!!)jukat.

1. Freundeskreis - Esperanto, a megegyező című albumról. Német rap muzsika. Sajnos nem tudom miről szól a szám, viszont a címből kiindulva ez ilyen népeket, nézeteket, sajátságokat összekötő szövegzetű lehet. Javítást kérnék, ha félrenyúltam .. . Viszont ha már itt tartunk, akkor aktualitást is lehetne adni a dolognak .. gondoljunk csak az egész világra, mekkora ellentétek feszülnek egymásnak kicsiben-nagyban egyaránt. Meghökkentő, elszomorító, meg minden rossz, hogy emberek miért nem képesek békében, mindenféle kicsinyes marakodás nélkül meglenni egymás mellett (erről ez jut eszembe: "akkor azért verjük meg, mert van rajta sapka"). Tolerancia teljes hiánya .. 

2. ha már megfogtam ezt a német vonalat, szóljon most annak az (amennyire tudom még mindig aktív (legalábbis koncerteznek)) együttesnek az egyik track-je, akik lerakták az elektronikus zene alapjait. Igen, Aranyoskáim, a Kraftwerk-ről van most szó. Ők voltak azok, akik a saját maguk által készített vagy átalakított ketyeréiken megszólaltatták az első tucc-tucc elődöt (1970-ről beszélünk!!). Engem lenyűgöztek, nem is annyira azért, hogy milyen műremekek (mert néhol elég egyszerű dallamokkal - és úgy általában hangokkal - kombinálnak), hanem mert abban az időben, amikor az emberek 120%-a Beatles-t és az őket utánzó zenekarokat szerette (na jó, ez így nyilván nem igaz), megjelentek egy olyan stílusú zenével (hova tovább olyan felépítésű zenekarral, amiben élő hang nem volt, vagy ha volt, az átment mindenféle torzító kütyün, így aztán a gépies jelleg dominált), amilyen előtte sehol nem volt. Azóta rengetegen táplálkoznak a zenéikből, hatásuk az utókorra szinte felmérhetetlen. Na tőlük szóljon a Vitamin, a Tour de France Soundtrack-ről ..

3. az utolsó pediglen legyen egy olyan zene, ami pikkpakk belopódott az "uh, de jó"-kategóriába. Ma hallottam a Petőfin és jegyeztem is fel egyből. Az előadókról sajnos vajmi keveset tudok, bár egy kis utánajárás után kiderült, hogy torontóiak mindketten. Ez egy feat. lesz, a  szám előadója Kardinal Offishall Lindo P vendégszereplésével, a szám címe pediglen Burnt és a Not 4 Sale (legutóbbi) albumáról van. Úgy nézem jobban utána kell hallgassak a figurának, mert ahogy olvasgatok róla kiderül, hogy azért van némi köze a reggae-dancehall vonalhoz is, és az ilyen fúziók nem szoktak rosszak lenni.

 

Nos .. hát mára ennyi, fogyasszátok kedvetekre!

Jóéjt!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://muzsikamindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr60939691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása